Mediteren

Mediteren is een techniek voor het ontspannen en helder krijgen van je geest.  Het is een sterke tool om in contact te komen met jezelf. Je laat je geest volledig tot rust komen en probeert in een andere staat van bewustzijn te komen door je te focussen op het hier en nu. Het belangrijkste is dat je niet probeert je gedachten te controleren, maar ze te observeren, accepteren en los te laten. Simpelweg ‘’zijn’’ is een staat die veel rust met zich meebrengt. Door te ervaren dat je deze gedachten en emoties niet bent, kan je dichter bij jezelf komen en ben  je beter in staat gedachten van jezelf te onderscheiden. Er zijn veel verschillende technieken, gedachten en ideeën over meditatie.

 

Toegepaste meditatie is een bekende vorm van mediteren die nauw gerelateerd is aan mindfulness oefeningen. Gedurende  een activiteit  gaat je aandacht volledig uit naar je  ademhaling en de activiteit die je uitvoert ( wandelen, kleuren, tuinieren ).  Ook kan je kiezen voor geleide meditaties, dit is het mediteren op geluiden of teksten die worden uitgesproken door een ander persoon.  Vaak zijn deze meditaties gericht op ademhaling, ontspanning en er worden vaak specifieke onderwerpen in behandeld. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend en er is bijna altijd een video te vinden die aansluit op jou wensen en behoeften.  Er zijn geleide meditaties zoals "de bodyscan" waarbij de focus ligt op  het los laten van fysieke spanningen, helende meditaties met de focus op het loslaten van  blokkades en trauma's, tot aan geleide meditaties om je gidsen of je toekomstige zelf te ontmoeten.  Veel beginners starten met geleide meditaties, maar je kan er ook voor kiezen om zelfstandig te mediteren. Dit kan onder andere in de vorm van een stilte meditatie of een meditatie met achtergrondgeluiden.  Hiervoor worden vaak geluidsopnames met rustgevende en/of helende mantra's, natuurgeluiden, muziekfrequenties of geluidsgolven gebruikt.

 

7 Meditatie tips

#Zoek een rustige ruimte

#Vind een comfortabele houding

# Gebruik je ademhaling

# Begin klein

# Laat je begeleiden ( app, cursus, begeleide meditatie video's )

# Mediteer regelmatig

# Mediteer in de ochtend


Mindfulness en meditatie 

Jeroen van Es, Oprichter Meditatieschool Ima Centrum ( bewustzijnsontwikkeling naar de stijl van Eckhart Tolle )

Wij denken gemiddeld 40.000 tot 60.000 gedachten per dag. Dit komt neer op ongeveer 1 gedachte per seconde. We hebben dit echter lang niet altijd door. Onderzoek van Harvard University laat zien dat wij gemiddeld 47% van onze tijd verloren in gedachten rondlopen . Dat wil zeggen dat wij in gedachten niet aanwezig zijn bij hetgeen wij op dat moment aan het doen zijn. Waar zijn wij dan wel? Nog bezig met wat er in het verleden gebeurde of alvast aan het plannen voor de toekomst. Daar komt bij dat blijkt dat wij over het algemeen niet aan fijne dingen denken op die momenten. ‘Had ik maar dit gezegd toen zij die opmerking maakte’ of ‘Waarom is mij dit allemaal overkomen?’. Voor wat onze gedachten over de toekomst betreft blijft dat wij vaak al bezig zijn met wat zich in het volgende moment zal aandienen. Wij zijn in staat uitgebreide ‘boodschappenlijstjes’ te maken terwijl wij bijvoorbeeld in gesprek zijn met iemand of wanneer wij naar een mooie film kijken. Bijna de helft van onze tijd verloren in gedachten. En dat terwijl veel mensen al ervaren dat ze te weinig tijd hebben. Het is niet vreemd dat veel mensen met stress klachten rondlopen.

Wij kunnen op drie verschillende manieren bewust zijn van de wereld om ons heen. Wij kunnen waarnemen met onze zintuigen; horen, ruiken, proeven, etc. Vervolgens kennen wij de wereld om ons heen via onze gedachtes. En dan zijn er nog emoties. Al zijn wij er niet vaak bewust van hoezeer wij daardoor beïnvloed worden. Als dat de drie manieren zijn om bewust te zijn van de wereld om ons heen ontstaat de vraag wat wijzelf dan daadwerkelijk zijn. Als wij bewust kunnen zijn van ons lichaam, onze gedachtes en onze emoties dan zijn wij zelf geen van deze drie dingen. En dat klopt. Wij zijn het bewustzijn dat deze drie zaken kan waarnemen. En dat schept ruimte. Keuzeruimte om precies te zijn. Op het moment dat je door hebt dat je aan het denken bent kan je ervoor kiezen om iets met de gedachte te doen of deze juist te laten gaan. In de praktijk blijkt dat veel gedachten helemaal niet zo belangrijk zijn als ze zich doen voorkomen.

 

We hebben veel te danken aan ons vermogen te denken. Daar is dan ook helemaal niets mis mee. Denken wordt pas een probleem als het onbewust gebeurt. Maar waarom is dat zo? Onze gedachten hebben een grote invloed op onze staat van zijn . Gedachtes zetten allerlei lichamelijke processen in werking. Als wij in het dagelijks leven in een gevaarlijke situatie terecht komen worden allerlei hormonen in ons lichaam aangemaakt die ervoor zorgen dat wij adequaat kunnen reageren op die situatie. Dat is prima omdat er op dat moment direct gebruik wordt gemaakt van de energie die vrij komt. Je ziet bijvoorbeeld dat er een auto op je afkomt. Het lichaam maakt razendsnel (onder andere) adrenaline aan en je springt opzij voordat de auto je kan raken. Het probleem is echter dat ons brein niet in staat is om onderscheid te maken tussen een situatie die echt plaats vindt en iets dat wij alleen maar bedenken . Dus wanneer wij denken aan iets dat ons stress oplevert (bijvoorbeeld werk dat maar blijft liggen en nog af moet) dan maakt ons lichaam ook adrenaline aan. Het probleem is nu echter dat wij die adrenaline niet gaan gebruiken. Dus onze verhoogde hartslag en oppervlakkige ademhaling komen op dit moment juist heel slecht uit. Wij krijgen hier meteen last van.

 

Mindfulness is een overkoepelende term waar meditatie onder valt. Bij mindfulness gaat het erom dat je bewust bent van jouw gedachtes, emoties en zintuigelijke waarneming zodat je in staat bent te kiezen of je deze ook wilt ervaren of niet. Dat kan op allerlei mogelijke manier. Meditatie is een zeer beproefde en effectieve manier. Bij meditatie neemt je een toeschouwersperspectief in. Je neemt waar waar je aan denkt, wat je voelt en wat je lichamelijk waarneemt zonder je ermee te identificeren. Des te meer je oefent met meditatie des te gemakkelijker wordt het bewust te zijn van gedachtes wanneer het erop aankomt.  Los van de voordelen die al benoemd zijn hebben mindfulness en meditatie een aantal andere zeer gunstige effecten. Ontspanning is er een van zoals inmiddels duidelijk zal zijn. Regelmatig mediteren leidt echter ook tot meer creativiteit en vindingrijkheid , het verbetert de gezondheid en maakt je over het algemeen positiever. 

 

En dan zijn er natuurlijk de uitdagingen die bij meditatie komen kijken. Aan het begin is het vaak wat onwennig. Er kan veel onrust ontstaan, in je lichaam, maar ook in al je gedachtes. Er kan twijfel ontstaan: doe ik het wel goed? Hoort het zo te voelen? Er kan verlangen ontstaan: ik wil helemaal vrij zijn van al deze onrust! Er kan afkeer ontstaan: ik wil dit allemaal helemaal niet voelen en denken. Zoals je misschien hebt opgemerkt zijn dit allemaal alleen maar gedachtes. En die hoef je echt niet zo serieus te nemen! Zie ze als gedachtes aan je voorbijtrekken en schenk er daarna geen aandacht meer aan. Zoals met alles is het met meditatie ook een kwestie van veel doen, niet opgeven en eindeloos opnieuw beginnen. Het is de moeite meer dan waard!


Waarom je weerstand kan ervaren tijdens het mediteren

Kindermeditaties 

Geleide Meditaties - Diverse onderwerpen 

Bodyscan

Anxiety & obsessive thinking

Connect with intuition

Surrender ( let go of control)

White light ( protection)

10 min. positive energy

Manifest love

Cutting cords & release past

Open to receive love

Attract love ( old patterns)

I'AM Healing ( letting go)

Manifest New You

Chakra's cleansing

Release shame & Guild

Shift to 5D counsiousness

Heal your body

Mantra's

Ohm mani padme hum

Narasimha - protection

Gayatri Mantra - Zuivering

Mul mantra anand blis (root)

Geluidsfrequenties & Apha golven

Product Prijs
UT – 396 Hz. wortelchakra Verdriet omzetten in plezier, loslaten van schuld en angst
RE – 417 Hz. heiligbeen chakra stimuleerd verandering. Reiniging traumatische ervaringen en destructieve invloeden uit het verleden. trekt de energie van verandering aan.
MI – 528 Hz. Solor plexus transformatie en wonderen, DNA herstel, toenemende levens energie, helder kunnen denken, bewustzijn, activeerd creativiteid, innerlijke vrijheid, intentie en intuitie
FA – 639 Hz. Hart chakra bevorderd harmonie in relaties en community, commuicatie met omgeving, begrip, inzicht, tolerantie en liefde
SOL – 741 Hz. Keel chakra Oplossen van problemen, zelf uitdrukking, gezonder/ simpeler leven, verandering dieet - gezond voedsel, cleaning toxic of electromagnetische straling. stabiliteit.
LA – 852 Hz Derde oog chakra Bewustwording, intuitie, spiritualiteit, doorzien van illusies en verborgen waarheden. Communicatie met hogere zelf, bewustwording en eenwording op spiritueel niveau
SI – 963 Hz. Kroon chakra afstemming van elk systeem naar zijn origen, en zijn oorspronkelijke perfecte staat. Eenheid , ware natuur, connectie non verbaal met de spirituele wereld.
174 Hz. x De laagste toon, reductie van pijn zowel lichamelijk, psychisch als emotioneel. Veiligheid, bescherming, liefde en aanmoediging.
285 Hz. x Beinvloed energievelden, kan beschadigde organen herstellen, schept verjonging en extra energie.