1. Persoonlijk energieveld versterken en beschermen


Het creëren van een veilige basis voor jezelf begint bij het versterken en beschermen van je persoonlijke energie(veld). Ieder mens heeft een energetisch veld om zijn lichaam heen waarmee men continue energieën opneemt en uitstraalt. 
Dit  energieveld (de aura) filtert de energieën die wij waarnemen en is vergelijkbaar met een accu waarvan de kracht per persoon verschild. Een sterk energieveld biedt meer bescherming doordat men minder kwetsbaar is voor invloeden en energieën van buitenaf. Een zwak energieveld is daarentegen vaak sneller door zijn energie heen, laad minder snel op en is over het algemeen minder goed beschermd.  Mensen met een open / onbeschermd energieveld zijn over het algemeen het kwetsbaarst, omdat hun eigen energieveld zich gemakkelijk vermengt met de omgeving. Een open aura maakt dat men ontvankelijker is voor energieën uit de omgeving, de aandacht is dan hoofdzakelijk naar buiten gericht. Een voordeel hiervan is dat men situaties en personen goed kan aanvoelen en hier sneller op kan anticiperen.  Nadelen van een open aura zijn dat men ook emoties, lichamelijke pijnen en ongewenste negatieve energieën opneemt. Een open aura kan ontstaan door repeterende onveilige situaties waarbij men zichzelf onvoldoende kan beschermen. Indien men continue alert moet zijn om zich snel aan te kunnen passen,  kan een open aura fungeren als overlevingsmechanisme. 

 

De kracht van een persoonlijk energieveld is deels aangeboren en deels afhankelijk van eigenwaarde en zelfzorg.  Zelfverzekerdheid, vertrouwen, zelfwaardering,  compassie en zelfliefde staan centraal bij het versterken en begrenzen van je aura.  Daarentegen kunnen onzekerheden en minderwaardigheden je auraveld zwakker of toegankelijker maken.   Er zijn verschillende manieren om je persoonlijke energieveld/ accu op gang te houden en op te laden. Denk hierbij aan mediteren, positieve activiteiten, zelfcompassie en het verwerken/herstellen van negatieve patronen. Ook is het met de juiste afstemming mogelijk om energie uit de bron, de aarde of het universum te ontvangen waarmee men zichzelf en anderen kan opladen. Natuurlijke energetische geneeswijzen werken vanuit dit principe.  Daarnaast vindt er bij elke vorm van contact een energie uitwisseling plaats. Indien er tijdens contact positieve energie wordt uitgewisseld kan dit ondersteunen bij het versterken van je energieveld.  Iedereen is weliswaar verantwoordelijk om zijn eigen energieveld op gang te houden, op te laden en te beschermen.  

 

Tips en oefeningen om je persoonlijke energieveld te versterken 

 

 • Geloof in je eigen kracht //  Wees bewust van je eigen energie en kracht, vertrouw erop dat je beschermd bent. Indien je hierop vertrouwd en hierin geloofd, ben je altijd sterker dan invloeden van buitenaf. Je beschikt over vrije wil en beslist in principe zelf welke energieën je wel en niet toelaat.  Angst geeft negatieve energieën meer ruimte, als we onze angsten (deels) uit de weg gaan kunnen deze onbewust meer grip krijgen.  Als we daarentegen vertrouwen op onze eigen kracht en geloven dat we veilig en beschermd zijn tegen ongewenste energieën van buitenaf, kunnen deze energieën ons niet tot nauwelijks beïnvloeden. 

 • Eigen kracht versterken // Je  kracht kan je versterken door jezelf te herinneren aan de positieve kanten van jezelf, minder hoge eisen te stellen , blokkades en trauma's te helen, negatieve (gedachten) patronen te doorbreken en je eigen waarde en zelfliefde te vergroten. Vanuit focus, gedachten, emoties, overtuigingen en intenties kan je positieve energie aantrekken en uitstralen, en je eigen kracht versterken. Je kan hier zelf invloed op uitoefenen met behulp van onder andere;  mindfulness oefeningenaffirmatiesmeditaties,  manifestatie technieken  of kiezen voor professionele begeleiding. 

 •  Zelfzorg // Zelfzorg en tijdig rust nemen is van cruciaal belang om je energie aan te vullen en is noodzakelijk om je energieveld te versterken. Zowel voedingsmiddelen/ dieet, lichamelijke beweging, ontspanning en plezier zijn van belang.  Ontspanningsoefeningen  zoals mindfulness oefeningen , mediteren en yoga kunnen het welzijn aanzienlijk bevorderen. Andere soorten activiteiten en hobby's waar jij je prettig bij voelt en  waarmee je jezelf niet overbelast stimuleren positiviteit en versterken zodoende de energiedoorstroming.  

 • Beschermende kristallen en heksenstenen  // Er zijn diverse beschermende stenen die men bij zich kan dragen om de aura versterken en jezelf te beschermen tegen ongewenste energieën van buitenaf.   Een aantal bekende edelstenen met een sterk beschermende werking die als ware een schild vormen tegen negativiteit zijn ;  zwarte toermalijn, labradoriet, lapiz lazuli, obsidiaan en tijgeroog. Een heksensteen is een steen met een natuurlijk gat erin. Een gat die er al in zit en die niet door mensenhanden is gemaakt. Deze stenen zouden de magie van de aarde bevatten. Daarom worden ze van oudsher gebruikt om beschermende amuletten van te maken. Rijg simpelweg een draad door het gat en hang de steen bij de voordeur, of hang hem op je nek als sieraad ter bescherming van je persoonlijke energieveld. 

 

 • Beschermende krachtbubbel/ koepel // Visualiseer jezelf in een bubbel of koepel met licht die jou van top tot teen omringd. In deze bubbel ben je veilig en beschermd tegen invloeden van buitenaf.  Negatieve ofwel donkere energieën zullen afgeweerd worden of in het licht oplossen/ verdwijnen. Daarentegen kan positieve energie (licht)  wel naar binnen om je krachtbubbel te versterken. Regelmatig een beschermende bubbel om je heen visualiseren,  is één van de (bekendste) manieren om jezelf te beschermen. Deze oefening kan je altijd toepassen om jezelf af te sluiten, voornamelijk als je wat minder goed in je vel zit.  Sta je sterk in je energie dan raad ik aan de "bron van licht" oefening toe te passen, aangezien deze wat vrijer aanvoelt en meer uitgaat van je eigen kracht. 

 • Bron van licht  //  Centreer jezelf en visualiseer dat je bestaat uit een wit of gouden licht waarop alle negativiteit, ongewenste (donkere) energieën en spanningen  oplossen of afketsen . Je eigen licht/ ofwel kracht is zuiver en wordt elke inademing sterker en krachtiger, je voelt bij elke inademing daadwerkelijk je eigen energie toenemen en vergroten. Op het moment dat je volledig  in je kracht staat zeg je " Lower my barriers and expand"( verlaag mijn barrières en versterk ). Hiermee laat je het beschermingsmechanisme zoals de muren en maskers die je ter bescherming hebt gebouwd los, en bescherm je jezelf volledig op basis van je eigen zuivere kracht.  

 

 • Superhelden pose//Uit onderzoeken is gebleken dat deze tip daadwerkelijk een positief effect kan hebben op je prestaties en je eigen kracht. Een onderzoek aan Harvard in 2012 geeft weer dat als men vijf minuten voor een belangrijke handeling/activiteit in een power pose gaat staan , men daadwerkelijk beter presteert. Stel jezelf voor als superheld met een cape die je beschermt, of superkrachten die je beschermen.  

 

 • Aura verkleinen en verdichten // Sta stevig met beide benen op de grond, sluit je ogen en leg je handen op je onderbuik. Adem een paar keer naar je handen. Visualiseer vervolgens dat je aura zich als een veld van 30 meter in een cirkel om je heen begeeft. Geef dit veld een opvallende kleur. Trek nu in gedachte het gekleurde veld 10 meter naar je lichaam toe, vervolgens nog 10 meter, en ten slotte een armlengte om je lichaam heen. Voel even wat dit met je doet en adem een paar keer diep naar je buik. Doordat de dichtheid van je aura is verhoogd kunnen overige energieën zich hier minder snel in vermengen, en weerkaatst jou eigen energie de energieën van buitenaf. 

 

 • Hulp en bescherming vragen // Onszelf afschermen en beschermen tegen negatieve energie kunnen wij zelf doen maar we kunnen ook hulp vragen vanuit "de Bron" ofwel de universele goddelijke kracht. Dit kan je uitvoeren door middel van een gebed of door simpelweg 3 keer achtereenvolgens om hulp en bescherming te vragen aan  god, de engelen, gidsen, moeder aarde, overleden geliefden of de bron waar jij in geloofd en je veilig bij voelt. Open je armen en leg deze met de handpalmen naar boven (open) voor je neer, spreek 3x je verzoek om bescherming uit en vraag of je deze energie/kracht mag ervaren in je handen.  Meerdere mensen kunnen zodoende  daadwerkelijk een gevoel in hun handen ervaren, dit kan zorgen voor extra vertrouwen en het gevoel van bescherming vergroten.

 • Beschermende affirmaties en meditaties // De navolgende affirmaties kunnen je helpen om je auraveld nog beter te beschermen. Spreek de affirmaties hardop uit of in gedachten. Zo nodig kun je deze aanvullen met affirmaties die jezelf belangrijk vindt. Ik ben krachtig en afgesloten voor ongewenste energieën van buitenaf, 
  Ik ben heer en meester over mijn eigen lichaam, Ik bepaal wie mijn auraveld betreed,  Ik roep mijn eigen kracht aan om mezelf te beschermen, Ik vertrouw op mezelf, Ik vertrouw op mijn innerlijke / goddelijke leiding, Ik ben licht en zuiver en straal dit uit. Ook zijn er diverse geleide meditaties beschikbaar gericht op het beschermen van je eigen energie, op de pagina meditatie kan je hier meer over lezen. 

 

 • Beschermende mantra's of powersongs  // Luister voordat je de deur uit gaat dan naar een beschermende mantra. Dat hoeft niet langer te duren dan een paar minuten. Ook kan je ervoor kiezen om muziek te  luisteren of mee te zingen die jou kracht en positiviteit vergroot. Bij het selecteren van een  nummer ( persoonlijke powersong) is de combinatie van een opbouwende positieve songtekst ( positieve zelfsuggestie ) als een krachtige tune/ vibe van belang.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nummer  The world's greatest van  R kelly

 • Beschermende symbolen en sleutels //   Er zijn veel soorten symbolen die in de vorm van een sieraad of talisman kunnen worden gebruikt ter bescherming. Kies een symbool dat jouw kracht en een beschermd gevoel geeft. Beschermingssymbolen zijn onder andere: het pentagram, de ankh, tetagrammaton, oog van Horus, alziend oog, hand van Fatima en de rune algiz. Een sieraad of object waarin ( beschermende ) symboliek is verwerkt kan ook worden gebruikt als talisman.  Sleutels zijn ook een sterk beschermend object. Draag een sleutel bij je aan een koord of om je nek.  Voor persoonlijke bescherming draag je deze onder je kleding en het liefst in de buurt van je hart.  Het is een oude manier om jezelf te beschermen tegen elke vorm van negatieve energie die jouw kant op komt. 

 • Rozen bescherming //  Deze bescherming wordt vaak gebruikt om je eigen omgeving af te bakenen. Zorg dat je geaard bent en let op je ademhaling. Je visualiseert een roos ( kies een kleur) en visualiseer aan de stengels grote dikke doornen. Visualiseer vervolgens een kring van rozen om je heen, die op zijn minst net zo hoog zijn als jijzelf. Als je de rozen strak om je heen zet, zullen mensen tot die afstand kunnen en mogen komen. Zet je de rozenkrans wijder om je heen dan zullen personen meer afstand houden en er energetisch niet doorheen of overheen gaan. Je geeft met deze kring om je heen letterlijk en figuurlijk aan "tot hier en niet verder". Het is niet zo dat deze mensen fysiek niet naar je toe kunnen komen maar het houdt hun energieën wel op afstand. 

 • Aarden "balans en evenwicht vergroten"// Je kan deze oefening met je ogen open of gesloten uitvoeren.  Ga stevig  staan en zorg dat je allebei de voeten op schouderbreedte neerzet.  Ontspan je schouders / armen en laat deze hangen, terwijl je duim en pink elkaar aanraken, dit doe je tegelijkertijd met beide  handen. Tijdens deze oefening gebeurt het vaak dat je lichaam uit zichzelf begint te schommelen/ bewegen, laat dit gebeuren tot je lichaam vanzelf stopt en stevig vast staat. Open je ogen, adem uit en ontspan !  Je kan deze oefening het beste toepassen als je het gevoel ervaart dat je uit balans bent, en jezelf weer met beide benen op de grond wil neerzetten. 

 • Gronden "de boom" // De boom oefening is een methode om jezelf te gronden. Gronden is een manier om jezelf met de aarde te verbinden, de aarde energie toe te laten en door je heen te laten stromen. Gronden zet je letterlijk en figuurlijk stevig met beide benen op de grond, en zorgt dat je spanningen kan afvoeren en jezelf kan opladen met nieuwe energie. Concentreer je op de holtes onder je voeten (verbonden met je eerste chakra)  en zorg dat je met beide voeten stevig op de grond staat. Visualiseer vervolgens dat er net als bij een boom, wortels vanuit je voeten diep de aarde in groeien. Trek je tenen op van de grond, terwijl je beide armen en vingers uitstrekt en je jezelf als een boom voorstelt die in de zon staat. Via de wortels laat je alle spanningen (negativiteit ) los en neem je nieuwe kracht en energie op uit de aarde. De zonnestralen  laden je energie op, je voelt de warmte en absorbeert het licht waardoor je kracht groeit. Vervolgens ontspan je volledig, je voelt je lichter en ervaart het contact met de aarde, voel hoe de aarde je draagt.  In het vervolg hoef je enkel je tenen op te trekken om hetzelfde resultaat te bereiken. Dit is een fysieke beweging die je aan deze opdracht koppelt om jezelf in de toekomst gemakkelijker en sneller te kunnen aarden. Het uitstrekken is niet meer noodzakelijk, hierdoor kan je de oefening altijd onopgemerkt en tussendoor uitvoeren.