4. Zuivering en reiniging van energievelden, ruimtes en leefomgeving


Naast de connecties die wij aangaan heeft onze leefomgeving een directe invloed op onze energie. Zelfs ruimtes die ogenschijnlijk leeg lijken, zijn in feite gevuld met verschillende energieën. Er kunnen energieën uit het verleden in je persoonlijke energieveld (aura), maar ook in een huis of ruimte blijven hangen. Deze energieën kunnen zowel positief zijn en licht aanvoelen of negatief en daardoor donker en zwaar aanvoelen.  
Door je eigen energieveld (aura) en je leefomgeving energetisch te reinigen verwijder je negatieve energieën en ontstaat ruimte voor nieuwe, fijne, lichte energie. Er is niet één juiste manier om je jezelf , je huis of een ruimte energetisch te reinigen. Kies vooral voor een manier die bij jou past en die goed aanvoelt.  Wanneer je een reiniging of zuivering wilt uitvoeren zorg dan voor rust in jezelf en om je heen. Elke vorm van beschermende magie en rituelen zijn het sterkst als deze met de juiste intenties en focus worden uitgevoerd! Om je intenties tijdens het reinigen extra kracht bij te zetten kun je vooraf mediteren of visualiseren dat je aura of de ruimte wordt gereinigd door een wit licht. Focus je volledig op je intenties om alle negativiteit te zuiveren. Indien gewenst kan je deze intenties in de vorm van een mantra kracht bij zetten. Een aantal affirmaties die je als mantra kan inzetten tijdens een reinigingsritueel zijn;  Ik laat alle negatieve energieën uit het verleden los, ze mogen nu mijn energieveld/ dit huis verlaten.  Ik reinig mijn energieveld/ huis van alle negatieve energieën, laat alle donkere energieën nu wegvloeien zodat lichte energieën weer binnen kunnen stromen. Werk bij het reinigen van een huis van boven, naar beneden en vergeet vooral de hoeken van de kamers niet. In de hoeken hopen negatieve energieën zich het meest op. Zet je ramen en deuren open tijdens het reinigingsproces zodat alle negatieve energieën makkelijk hun weg naar buiten kunnen vinden. Werk vervolgens in de richting van een open raam of deur.

 

!! Let op !!! Angst is één van de grootste krachtbronnen voor negatieve energieën en/of entiteiten.  Het is belangrijk dat je tijdens een zuivering (uitdrijving)  op je eigen kracht vertrouwt en dat je jezelf veilig en beschermd voelt. Bescherm en versterk je eigen energieveld zodat negatieve energieën geen grip op je kunnen krijgen tijdens dit proces. In  principe is ieder persoon sterker dan negatieve energieën, mits zij deze niet voeden met angst. Indien je erg bang bent, of niet volledig in je eigen kracht staat voor en/of tijdens een zuivering , voer deze dan NIET zelfstandig  uit.  Schakel in dit geval hulp in van iemand die je vertrouwd en die de zuivering zonder angst en met de juiste intenties voor je kan uitvoeren. 

Tips en oefeningen ter zuivering en reiniging van energievelden en ruimtes

 

 • Visualisatie // Visualisatie (voorstellingsvermogen)  is een sterke methodiek om intenties uit te zetten en kan ook voor zuiverings doeleinden worden gebruikt. Je kan onderstaande visualisatieoefening toepassen, of zelf een visualisatie bedenken die het zuiveringsproces in beeldende vorm weergeeft. Visualiseer een straal van wit licht die vanuit het universum in verbinding staat met je kruin, via dit licht word je opgeladen met positieve energie. Visualiseer vervolgens dat je voetholtes of je stuitje ( éérste chakra) via een rood koord of via wortels met de aarde in verbinding staan. Via deze verbinding stromen alle negatieve energieën, spanningen uit je lichaam de aarde in. 

 • Douchen "doucheputje" //  Als je een douche of bad neemt, reinigt je niet alleen je lichaam maar ook je aura. Door het water over je heen te laten stromen spoelt ook je aura gedeeltelijk schoon. Stel je hierbij voor dat je alle negativiteit, spanningen en problemen van je af laat stromen en dat deze in het doucheputje verdwijnen. Door bovenstaande te visualiseren terwijl het water je schoonspoelt, zet je deze intenties extra kracht bij. Om het zuiveringsproces te stimuleren kan je jezelf wassen met zout, een kruidenmix of essentiële oliën met een reinigende werking.

 • Zuiverende affirmaties en meditaties // Affirmaties met een zuiverende context kunnen je helpen om je auraveld te zuiveren. Spreek  affirmaties hardop uit of in gedachten. Je kan zelf een affirmatie bedenken of gebruik maken van voorbeeld affirmaties. ( Ik ben volledig ontspannen, mijn lichaam is gezond, mijn geest is rustig , Alleen positieve energie maakt onderdeel uit van mijn energieveld, Ik besta volledig uit licht en alle donkere negatieve energieën lossen hier volledig in op.) Er zijn ook diverse geleide meditaties beschikbaar gericht op het zuiveren van je energieveld en/of chakra's, op de pagina meditatie kan je hier meer over lezen. 

 

 • Ruim het "aardse vuil" op // Begin met een grote schoonmaak: afstoffen, poetsen, opruimen en ontspullen. Wanneer je overal rommel hebt liggen, je kasten uitpuilen en niets een vaste plek heeft dan zorgt dat voor onrust. Schoonmaken en ontspullen brengt orde in de chaos, geeft overzicht en werkt helend. Wist je dat onderzoek zelfs heeft uitgewezen dat rommel en slechte nachtrust gerelateerd zijn? Met name het laten ophopen van fysieke rommel en prullaria leidt tot een slechtere nachtrust. De eerste stap voor een frisse start en positieve energie is dus het zorgen voor een opgeruimd en schoon huis.

 

 • Doorluchten, afspoelen en afnemen// Het doorluchten, afspoelen en afnemen van ruimtes en objecten kan worden gebruikt om negatieve energieën uit de omgeving te verwijderen, indien dit vanuit deze intentie wordt uitgevoerd. Je kan eventueel kruiden toevoegen aan je schoonmaakmiddel om deze vorm van reinigen extra kracht bij te zetten. Ook het doorluchten van ruimtes is een zeer geschikte methode om frisse energie in je huis aan te trekken. 

 

 • Reinigen met kristallen & orgonites // Kristallen, edelstenen en orgonites zijn krachtige hulpbronnen voor het energetisch reinigen van je huis. Zorg in eerste instantie dat de edelsteen zelf goed gereinigd is zodat het de negatieve energieën kan opnemen. Geef vervolgens de edelsteen of orgonite de intentie mee om negatieve energie te zuiveren. Neem de steen in je handen en vertel hem zijn functie. Er zijn veel verschillende soorten kristallen en edelstenen die geschikt zijn om energetisch schoon te maken. Tijgeroog, labradoriet, zwarte toermalijn en obsidiaan zijn sterk beschermende edelstenen die in combinatie met bergkristal goed functioneren als een sterke cleaner.  Orgonites staan bekend om hun zuiverende werking, deze objecten filteren negatieve energie en stralen positieve levensenergie uit. Orgonites worden ook vaak ingezet bij elektromagnetische straling van telefoons, wifi of zendingsmasten. 

 

 • Reinigen met zout of kruidenmix //Zout staat bekent om zijn vermogen om te absorberen. Laat het zout voor je werken en alle negatieve energie in de kamer absorberen. De makkelijkste manier om dit te doen is door een schaaltje Himalaya zout of natuurlijk zeezout in alle hoeken van de kamer neer te zetten. Gooi het zout na maximaal 24 uur weg, want na een tijdje verliest het zout zijn zuiverheid. Je kan het zeezout of Himalayazout ook met kruiden en eventueel met edelstenen  mengen om een sterk zuiverend zout te maken. Mediteer op zuivering terwijl je het zout mengt. Gebruik het door het op de drempels en bij in- en uitgangen van je huis te strooien. Dus ook bij ramen die open kunnen, bij spiegels, het toilet, afvoerputjes, etc.  Om een zuiverend kruidenpoeder te maken zoek je reinigende en zuiverende kruiden bij elkaar, en vermeng en vijzel je deze tot een poeder.  Indien de kruidencombinatie het toelaat kan je de kruidenmix ook gebruiken tijdens het baden, in je gerechten of bijvoorbeeld verwerken in je thee.

 

 • Reinigen met wierook, salie of palo santo // Met behulp van wierooksalie of heilig hout (palo santo), kun je negatieve energie verdrijven rondom personen (energievelden) en leefruimtes. Tegenwoordig is het woord smudgen in de spirituele- en heksenwereld ingeburgerd. Smudgen betekent beroken, ofwel rook produceren met helende en/of zuiverende vermogens. Je kunt dit zogenoemde smudgen zelf doen met een kant-en-klare stick gemaakt van salieblaadjes. Maar je kan er ook voor kiezen om losse salieblaadjes, heilig hout of wierook te branden. Er zijn verschillende soorten wierook met een reinigende werking, waaronder  wierrook waarin witte salie of zuiveringshout is verwerkt. Loop met de wierook, salie of het heilighoud door het huis zoals eerder omschreven. Je kunt hiervoor gebruik maken van een albalone schelp, smudge-veer of een vuurvaste schaal. 

 

 • Reinigen met geluid en vibratie // Klap in iedere hoek van elke ruimte hard in je handen met de intentie negatieve energie naar buiten te verdrijven. Je kunt dit ook doen met behulp van een een klankschaal of ander instrument.   Geluid produceren en/of joelen (ongecontroleerd roepen en geluid maken) werkt reinigend, er is zelfs een oude Yule traditie.  Vaak word deze ondersteund met zo veel mogelijk herrie om ongewenste spirits te verjagen. Hier komt ook het afsteken van knalvuurwerk op de avond tussen oud en nieuw vandaan.  Geluiden in de vorm van mantra's zijn rustgevend van aard en kunnen ook ter zuivering worden ingezet. Er zijn diverse beschermende mantra's die je kan afspelen om je persoonlijke energieveld en ruimtes te zuiveren. Narasimha is een beschermende mantra en Gayatri Mantra  is een mantra met een  zuiverende werking.  

 

 • Reinigen met symbolen  //  Er zijn veel soorten symbolen die in de vorm van een amulet of talisman kunnen worden gebruikt ter bescherming. Kies een symbool dat jouw kracht en een beschermd gevoel geeft. Beschermingssymbolen zijn onder andere: het pentagram, de ankh, tetagrammaton, oog van Horus, alziend oog, hand van Fatima en de rune algiz. Een sieraad of object waarin ( beschermende ) symboliek is verwerkt kan worden gebruikt als talisman.  Voor persoonlijke bescherming draag je deze onder je kleding en het liefst in de buurt van je hart.  Een talisman kan  ook in een ruimte worden geplaatst om deze ruimte te zuiveren. Indien je geen talisman tot je beschikking hebt kan je zelf beschermende symbolen op een papiertje tekenen of verwerken in een creatief object en. Deze kan je vervolgens bij de in- en uitgangen van je huis neerleggen, of ophangen in de betreffende ruimte om het er zijn werk te laten doen. 

 

 • Reiniging met een sigil  //  Een sigil (zegel) is een kleine tekeningen vol betekenis, ze worden als magisch hulpmiddel gebruikt om bepaalde doelen te bereiken of diepe wensen te vervullen. Het is een visuele vormgeving die een bepaalde god, engel, persoon of entiteit voorstelt, of het betreft een magische signatuur waarin een persoonlijke intentie en/of wens is vormgeven.  Zelf een beschermende sigil maken heeft als voordeel dat de werking volledig is afgestemd op jouw behoeften en energie. Je kan een sigil verwerken in een talisman en deze in een ruimte plaatsen, of het symbolisch intekenen. Trek met je vinger op alle deuren, ramen en muren de sigil zodat het zijn werk kan doen. Voor zelfbescherming kun je eveneens op je huid een symbool of sigil intekenen. Let wel op dat sommige zegels héél sterk kunnen aanvoelen. Dus als je jezelf niet lekker voelt na het plaatsen van de zegel, spoel de plek dan met stromend water schoon of houd het op de aarde om de zegel weg te laten trekken.

 

 • Aurasprays & Floridawater //  Aurasprays en Floridawater zijn eau de cologne sprays, gemaakt van diverse soorten kruiden. Deze sprays worden met name in zuidelijke magische tradities  gebruikt voor zuivering. Je kan deze sprays gebruiken om jezelf te reinigen en om je omgeving te reinigen. Was jezelf er mee, smeer je meubels er mee in, boen de vloer er mee, giet een scheutje door je schoonmaakwater, sprenkel het over de filterzak van je stofzuiger, doe wat op je stofdoekje, etc. 

 

 • Aardstralen & wichelroute //  Aardstralen zijn een verzamelbegrip voor verschillende soorten negatieve energiebanen die mede veroorzaakt worden door waterlopen in de aarde. Op plaatsen waar de stromingen elkaar kruisen kan veel energie opgewekt worden. Deze energie wordt aan de oppervlakte door velen als negatief ervaren.  Op plaatsen waar aardstralen heel sterk aanwezig zijn kan een koperen acht ( infinity symbool) worden geplaatst om deze straling te doorbreken. Met behulp van o.a. wichelroede kunnen aardstralen opgespoord worden.